Fogfehérítés

 

Fogfehérítő eljárás hatásossága

A fogfehérítési eljárás eltávolítja az elszíneződéseket a fog belsejéből, és ragyogóan világossá teszi a fogszínt. A hatásosság foka attól függ, hogy a fog milyen gyakran van kitéve színező hatásoknak. Ha a fog kávé, tea, vagy dohányzás következtében vált sárgássá vagy barnássá, akkor kb. 6-8 árnyalatot halványodhat a fog színe. Azon fogak, amelyek a fog természetes pigmentációja következtében szürkések vagy sárgásak, 2-3 árnyalatot világosodnak fogfehérítés hatására. Akármilyen is a kiindulás, a fogak észrevehetően ragyogóbbá válnak fehérítés után.

Rendelői  fogfehérítés előnyei

A rendelői fogfehérítés nagy előnye, hogy mindössze egyszeri látogatást igényel. Segítségével a kezelőszék nyugalmában relaxálva mindössze másfél óra alatt ragyogó fehérré tudjuk varázsolni az Ön mosolyát. Az eredmény azonnal látható, és átlagosan 6-8 árnyalatnyit fehérednek a fogak a kezelés során. A fogfehérítő rendszer a gyorsasága és rendkívüli hatékonysága miatt terjedt el – az egyik leggyorsabb eljárás, melyet kifejezetten a páciensek rohanó életviteléhez igazítottak.

Rendelői fogfehérítés fogfehérítő géllel és lámpával

A rendelői fogfehérítési eljárást hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő géllel, és fogfehérítő lámpával végezzük. Ez megfelelő eljárás, ha érzékenyek a fogak, mert végig fogorvos felügyelete mellett zajlik. A fogakat gondosan izoláljuk az ajkaktól és az ínytől, hogy azokra ne kerüljön a gélből, a fogakra applikáljuk a gélt, és a fogfehérítő lámpát ráirányítjuk. A fogfehérítő lámpa fényének hatására elbomlik a peroxid és a felszabaduló oxigén bejut a fogba és kifehéríti azt. A fogfehérítő gélt 3-szor 15 percig kell speciális lámpával megvilágítani.

A fogfehérítő eljárás kb. másfél órát vesz igénybe. Azonban a fehérítés előtt érdemes a dentálhigiénikussal letisztíttatnunk a fogainkat. Ez még körülbelül 1 órát vesz igénybe. Ha ezt elmulasztjuk, a fehérítő nem a fogainkat, hanem a fogkövet tenné világossá. A fogfehérítés nem fájdalmas, de a gél használata közben átmenetileg érzékennyé válhatnak a fogak melegre, hidegre, de még levegőre is. A beavatkozás teljesen veszélytelen, a fogakat nem károsítja, és általában csekély átmeneti érzékenységgel jár csak.

Fogfehérítő kezelések tartóssága

A fogfehérítés eredménye rövidebb ideig áll fenn, ha a páciens dohányzik, sok teát, kávét vagy vörösbort iszik, bizonyos gyógyszereket szed, amik elszínezik a fogakat. A legjobb eredmény érdekében kerülje a fent említett anyagokat a fehérítést követő 2 hétben. Gyakran előfordul, hogy a gyökérkezelt fogak elszíneződnek. Ha a szomszédos fogak színe nem változik, akkor csak az adott fogat fehérítjük.

Az elszíneződés oka lehet:

 • a fogbél nem tökéletes eltávolítása
 • rosszul záródó fedőtömés
 • ha a gyökértömésre használt anyag túlér a a fog gyökércsatornáján

A gyökérkezelt fogakat kombináltan fehérítjük, kívülről és belülről egyaránt.
A fehérítés – mivel erős oxidálószert tartalmaz az anyag – izolálásban történik. Ilyenkor a régi fedőtömést eltávolítjuk, és a fogbél kamrájába egy intenzív hatású speciális fehérítő gélt juttatunk. A fehérítőanyag hatását megvilágítással fokozhatjuk. Erre a célra alkalmas a – kompozittömések készítésekor is használandó – polimerizációs lámpa. Rendelőnkben az Opalescence Endo orvosi fehérítő gélt használjuk.

A belső fehérítés hatékonysága annál jobb, minél rövidebb ideig áll fenn az elszíneződés. Amennyiben gyökérkezelt fogán elszíneződést észlel, minél előbb keresse fel rendelőnket, hogy a jobb eredmény érdekében időben elvégezhessük a fehérítést. A belső fehérítés a gyökértömés után azonnal elvégezhető.

Hogyan történik a belső fogfehérítés?

A kezelés megkezdése előtt rögzítjük a kiindulási színt, tájékoztatjuk Önt a várható eredményekről. A fogról röntgenfelvételt készítünk, ellenőrizzük a gyökértömést. Ha az nem megfelelő, akkor a fehérítés megkezdése előtt a gyökértömést ki kell cserélni. Izoláljuk a fogat vattarolnikkal vagy kofferdám izolálással. Behelyezzük a fogbélkamrába a fehérítő anyagot. Polimerizációs lámpával megvilágítva a területet, fokozzuk a fehérítőanyag hatását. Az előírásoknak megfelelő idő elteltével az anyagot eltávolítjuk. Makacs elszíneződések esetén több alkalommal megismételhető a kezelés. A belső fehérítés mellett a fogat kívülről is fehérítjük.

A fehérítés befejeztével a fogat véglegesen ellátjuk, visszaállítjuk az eredeti anatómiai formát és funkciót. Az idő előrehaladtával a gyökérkezelt, korábban már fehérített fogak színe újra megváltozhat, sötétebbé válhat. Az elszíneződés kialakulása nagyban függ a táplálkozási, szájápolási szokásoktól, dohányzástól, kávé fogyasztás mértékétől. Ilyenkor a problémát összetetten kezeljük: a fog újra fehéríthető, vagy egyéb lehetőségként porcelán héjjal vagy akár egy szép fémmentes koronával láthatjuk el.

 

Esztétikus fogtömés

 

Kis- és közepes kavitásokban, illetve kedvező feltételek mellett nagyobb foganyaghiány pótlása esetén is kiválóan alkalmazható tömőanyag. Színe tökéletesen illeszthető a fogak színéhez. Míg az amalgám tömés egy óvatlan ásítás során még a szomszéd szemét is kiütötte, addig az esztétikus tömés láthatatlanul, természetes módon simul össze a zománc színével. Kedvezőbb a foghoz való tapadása is, míg az amalgámtömés csak fizikailag, az üreg kialakítása miatt maradt bent a fogban, a fehér tömés kémiailag tapad a fogzománchoz.

Nagyobb szuvasodások ellátása: amalgám helyett inlay vagy onlay

Az inlay vagy betét szó olyan tömést jelent, amit nem a fogorvos készít el helyben a rendelőben, hanem a kifúrt üregről lenyomat alapján a fogtechnikus alakítja ki, majd a kész inlay-t (befekvő betét) a fogorvosi rendelőben egy következő ülés alkalmával ragasztják be. Manapság leggyakrabban műanyag bázisú és porcelán inlay-ek készülnek, ritkábban arany betét.


Arany Inlay

A megtartó fogkezelések közül ez a legideálisabb, ennek a tömésnek lehet legigényesebben kialakítani a formáját. Ez az egyetlen olyan tömésfajta, amely az idő múlásával javul. Ennek oka, hogy az aranytömés rágáskor hozzáütődik a foghoz, pontosabban a tömés széle jobban rásimul a fogra, nincs rés, ezzel megakadályozva az esetlegesen utólag kialakuló fogszuvasodást.


Az arany inlay előnyös tulajdonságai:
 • biokompatibilis, mert az arany a szervezet számára könnyen befogadható
 • nem okoz allergiát
 • nem használódik el
 • ritkán alakul ki mellette szuvasodás, mert a baktériumok nem tudnak rátelepedni
 • élettartamuk 25-30 év, megfelelő szájhigiénia esetében
 • nem színeződik el
Hátrányos tulajdonságai:
 • sárgás árnyalatot ad, amely nem mindig felel meg az esztétikai elvárásoknak
 • vezeti a hőt
 • drágább, mint a többi anyagfajta

Az arany inlay egyedülálló, mert az emberi test könnyen befogadja, tehát az anyaga nem károsítja a szervezetet. Ennél a tömésnél az orvos nem a megszokott módon készíti elő a fogüreget, mert a labor által elkészült tömés később kerül a helyére, tehát figyelni kell, hogy az üreg falai néhány foknyira összetartsanak az üreg belseje felé haladva. Ez a művelet nagy odafigyelést kíván mind a fogtechnikus, mind a fogorvos részéről. Fogtechnikus készíti el a tömést, amelyhez körülbelül 22 karátos aranyat használ. A megfelelő forma kialakításához rengeteg idő áll rendelkezésre, mert nem köt meg idő előtt az anyag. A beragasztás után a tömést a fog széleihez igazítjuk, polírozzuk. Előfordulhat, hogy a pácienst zavarja az arany-szín, ezért ilyenkor készíthetünk rá egy porcelán fedőhéjat. Ez sem teljesen tökéletes, mert egy 1mm-es területű aranyfelület a héj és az íny között látszani fog. A hátsó fogak esetében ez nem észrevehető esztétikai “hiba”.

 

Amalgám tömések cseréje

 

Az amalgám töméseket általában a hátsó fogak ellátására használták. Egyre nagyobb az igény ezeknek a higanyt és ezüstöt tartalmazó ötvözetből készült töméseknek a modern kompozit tömőanyagra történő cseréjére.

Az amalgám – mely a közhittel ellentétben nem amalgán – az utóbbi évek nagy fogászati mumusa. Számos cikk és tanulmány jelenik meg pro – és kontra az amalgámmal kapcsolatban. Egyre kevesebben, de vannak, akik védik, és akadnak olyanok, akik betiltanák. A különböző cikkek és tanulmányozása során joggal bizonytalanodhat el a kedves olvasó – mit is tegyen amalgámtöméseivel?

Az Ördögdent Fogászat álláspontja amalgámtömések ügyében

Rendelőnkben nem alkalmazunk amalgámtöméseket. Az amalgám alternatívájaként kisebb és közepes szuvasodások esetén esztétikus tömőanyagot, nagyobb kavitás esetén műanyag, porcelán vagy arany inlay betétet készítünk.

Régi amalgámtömés cseréjét akkor javasoljuk, ha mellette másodlagos szuvasodás fedezhető fel, ebben az esetben az új tömés már fémmentes esztétikus anyagból, vagy aranyból készül.

Rendelőnkben amalgám tömés cseréjére gyakran kerül sor esztétikai megfontolásból, mikor a páciens a szürkésfekete színt száműzni szeretné a szájából.

Jól funkcionáló, esztétikailag nem zavaró amalgámtömés cseréjét önmagában nem indítványozzuk, kérésre természetesen kicseréljük.