Mikor válasszuk a fogbeültetést?

 

Fogbeültetésre akkor kerülhet sor, ha valamely okból foghiányunk van, mely vagy csak funkcionális (csökkent rágóerő) vagy esztétikai okokból kifolyólag is zavart okoz rágáskor, beszédkor. Foghiány nem csak foghúzást követően, hanem genetikai rendellenességként, csírahiányos állapot következményeként is kialakulhat.

Fontos tudni, hogy a rés mérete, melyet pótoltatni szeretnénk, nem lehet kisebb kb. 4 mm-nél.

Ebben az esetben ugyanis a legvékonyabb implantációs csavar sem fér el, így implantációs fogpótlás sem készíthető. Ilyen esetekben, ahol rés a rágófog területén van sokszor nem is javasolt a hiány pótlása, amennyiben pedig elülső területen van, többnyire esztétikai problémákat okoz, amit fogszabályozással vagy csiszolás nélküli esztétikus pótlással korrigálhatunk.

Implantáció az alábbi esetekben végezhető:

  • Egy foghiány pótlása esetén
  • Több foghiány pótlása esetén
  • Kivehető fogsor erősebb rögzítése céljából

A leggyakoribb, hogy az orvos kevés csontot talál a foghiány területén. Ebben az esetben csak akkor helyezhető be implantátum, ha az adott helyen csontpótlást, vagy úgynevezett sinus-lift műtétet végeznek el.

 

Implantáció kockázatai

 

Az implantációs műtét tervezésekor az orvos először a páciens általános állapotát méri fel. Egészséges páciens esetében a csont a speciális felületkezelésen átesett implantációs csavarokat kitűnően tolerálja, az implantátum szabályosan összenő a csontsejtekkel. Vannak azonban olyan betegségek, szituációk, melyek az implantátumok csontosodásának esélyeit csökkenthetik.

A legfontosabb kockázatnövelő tényezők a következők:

  • Dohányzás
  • Súlyosabb fokú cukorbetegség
  • Keringési zavarok
  • Ödémára való hajlam
  • Csontritkulásos betegségek
  • Autoimmun betegségek

Amennyiben az orvos az egészségi állapot tekintetében nem talál kizárandó okot, sor kerülhet az implantáció megtervezésére.

 

Egyetlen foghiány pótlása implantátummal

 

Fogbeültetés végezhető szóló foghiányoknál, mikor ténylegesen csak egy fog hiányzik. Ne feledjük, hogy már egyetlen fog elvesztése megváltoztatja a rágószerv mint egység funkcióját és esztétikáját! Ha az elvesztett fog szomszédságában ép fogak vannak, a legjobb választás e probléma megoldására a fogbeültetés.

Az implantátum beültetését végezhetjük a foghúzással egyidőben – amennyiben a csont állapota ezt lehetővé teszi. Máskor, amennyiben gyulladt környezetű fogat távolítunk el, érdemesebb pár hónap gyógyulási idő után behelyezni a titán csavart.

A csavar végleges felépítése előtt mindenképpen szükséges megvárni annak tökéletes becsontosodását. Ez egyénenként és állcsontonként változó, leggyakrabban négy – hat hónapot vesz igénybe.

A gyógyulási idő után röntgenfelvétel segítségével ellenőrizzük a csontosodást, majd következik az implantátum feltárása és az úgynevezett gyógyulási csavar behelyezése. Ez a csavar adja meg a későbbi íny formáját, míg ez kialakul ez is igénybe vesz 10 – 14 napot. Nem érdemes siettetni a gyógyulást, mert esztétikailag kevésbé szép eredményhez jutunk.

Az ínygyógyulás után már csak a lenyomatra van szükség és már készülhet is a laboratóriumban a az implantátum felépítménye illetve a végleges korona.

Az implantátum felépítménye csavarozással kerül rögzítésre a csontban elhelyezkedő titán hüvely belső menetes részébe. A felépítmény anyaga a páciens igényei szerint készülhet egyszerű fémötvözetből, aranyötvözetből vagy cirkónium-oxid kerámiából is. Ez utóbbit borsos ára miatt elsődlegesen a felső frontfogak területére ajánljuk.

A felépítményre a választott implantátum rendszertől függően csavarozással vagy ragasztással kerül a végleges korona.

Az implantátumok környezete az átlagos szájhigiéniai ápolástól jóval alaposabb beavatkozásokat és rendszeres fogászati kontrollt igényel. A fokozott higiéniára az implantátumok gyulladásmentessége miatt van szükség. A csavarozással rögzített koronák időnként eltávolíthatók és újrarögzíthetők, mellyel az implantátum illetve környezetének maximális higiéniája fenntartható.

 

Több foghiány pótlása fogimplantátummal

 

Amennyiben egy fogíven belül több fogat is el kell távolítani és a maradó fogakat nem lehet vagy – éppen azok épsége miatt – nem javasolt felhasználni hagyományos híd készítéséhez, úgy több implantátum behelyezésével implantátumokon elhorgonyzott (rögzített) hídpótlás készíthető.

Ilyen esetben nem szükséges minden egyes kihúzott fog helyére 1 – 1 implantátumot behelyezni, három, illetve négy foghiány esetén is elegendő lehet kettő darab implantátum, melyekre végül három, vagy négy tagú híd kerül, így pótolva az összes hiányzó fogat.

Nem ajánlott maradó fog összekötése implantátummal. A saját fog ugyanis nem csontosan rögzül, hanem milliónyi finom szalagocskán keresztül függeszkedik a fogágyban. Ezzel szemben az implantátumok csontosan rögzülnek, szövettanilag kimutatható, hogy a csontsejtek hozzánőnek a titán implantátumhoz. A két rendszer tehát dinamikailag nem egyforma, így összekötésük sem szerencsés.

Az implantátumok behelyezése, gyógyulása és későbbi felépítése ugyanúgy történik, mint mikor egy foghiányt pótolunk.

Elvileg teljes foghiány esetén is megoldható a fix fogpótlás – implantátumokon és hidakon keresztül. Természetesen ez nagyban függ a meglevő csontállomány vastagságától, porozitásától. A felső fogívbe minimálisan 6, az alsó fogívbe minimálisan 4 db implantátum behelyezése szükséges a fix fogpótlás (körhíd) elkészítéséhez.

Teljes foghiány esetén azonban inkább egyéb megoldást javaslunk – ez a kivehető fogsor rögzítése implantátummal.

 

Kivehető fogsor rögzítése implantátummal

 

Teljes foghiány esetén sokszor fordul elő, hogy a hagyományos kivehető fogpótlást (fogsor) a legtökéletesebb fogorvosi és fogtechnikai munka mellett sem sikerül elegendő mértékben stabilizálni. Ez főleg a fogatlan állcsont anatómiai viszonyai miatt van így – és elsősorban az alsó fogsor mozgásai szoktak a pácienseknek problémákat okozni.

A teljes fogsorok stabilitása fokozható implantátumok beültetésével. Természetesen ekkor teljesen új fogsor készül, a régi hagyományos fogsor nem alakítható át.

A csontba minimum kettő, erősebben rágó páciens esetén 4 db implantátum kerül behelyezésre. Az implantátumokat az eredeti szemfogak, illetve második kisőrlőfogak helyére illesztik be.

A gyógyulási idő lejárta után – ez idősebbeknél az átlagos 4-6 hónapnál többet is igénybe vehet! Az implantátumokba speciális felépítmények kerülnek. Ezek a felépítmények hasonlóan működnek, mint a patentos ruha patentjának egyik része. A fogsor aljába, amely a nyálkahártyával érintkezik, ezeknek a patentoknak a párját helyezi be a fogtechnikus. A fogsor így „felpattan” az implantátumokra, ott stabilan rögzül, evéskor, beszédkor, nevetéskor nem mozdul el, mint hagyományos esetben.