Gyökércsap, csapos fog

 

Előfordul, hogy a sikeres gyökértömés után a fog koronája eltörik, vagy már a kezelés előtt is nagymértékben szuvas, így töméssel, vagy koronával helyreállítani nem tudjuk. Ilyenkor jön szóba a gyökércsap behelyezése, vagy a csapos fog készítése.

A gyökércsap esetében a gyökértömés részleges eltávolítása után a gyökércsatornát olyan formájúra alakítjuk, hogy az előre elkészített csapokat pontos illesztéssel, ragasztócement segítségével a csatornába rögzíthessük. A csap szájüregbe nyúló része jó lehetőséget ad kompozit töméssel történő felépítésre. Esetenként a gyökércsap segítségével hosszú élettartamú tömést tudunk készíteni, de sokszor csak a csap által biztosított csonkra ragasztott korona a megoldás.

A csapos fog esetén a gyökérbe nyúló csapot, és a koronát kiegészítő csonkot a fogtechnikai laboratórium készíti el. A csapos csonkot ellenőrzés és szükség szerinti korrekció után a gyökérben speciális ragasztó cementtel rögzítjük, majd lenyomat alapján koronát készítünk rá.

A csapos fogak élettartama a gyökér állapotától függ. Erősen szuvas gyökerek esetén, azok tisztítása során a gyökér fala elvékonyodhat és a rágó terhelés hatására a gyökér eltörhet. Ekkor a gyökeret már el kell távolítani.

 

Ideiglenes pótlások

 

Ideiglenes koronákat, a fogpótlás végleges beragasztásáig alkalmazunk pácienseinknél. Az ideiglenes koronák célja, hogy a páciens komfortérzetét biztosítsa a végleges fogpótlás szájba kerüléséig, ill. a lecsiszolt csonkokat védjük a külső mechanikai hatásokkal szemben. Az ideiglenes műanyag korona, a csiszolás és lenyomatvétel után kerül elkészítésre, önkötő, műanyag akrilátból, melyet a kezelés végén a páciensnek ideiglenesen beragasztunk. A rendelőben készült ideiglenes fogpótlás színe, a természetes fogéhoz hasonlít, hiszen a mai fogászatban használt anyagok lehetővé teszik mindezt számunkra. Az ideiglenes koronák előnye, hogy a kezelések alkalmával bármikor eltávolítható és visszahelyezhető.

Abban az esetben, ha a kezelés hosszabb ideig elhúzódna, és az ideiglenes pótlásnak akár hónapokig a szájban kell lennie, lehetőség van arra, hogy lenyomat alapján a fogtechnikus készítse el az ideiglenes műanyag koronát. A rendelőben készült ideiglenes koronához képest anyagában keményebb, kifényezettebb, így esztétikai és használati szempontból hosszabb távra megfelelőbb.

Az ideiglenes fogpótlások a végleges fogpótlásokkal szembeni fogászati követelményeknek nem felelnek meg, ezért nagyon hosszú ideig nem maradhatnak szájban. Széli záródásuk nem tökéletes, így az alászuvasodás veszélye fennáll. Mivel az ideiglenes koronákat gyengébb /ideiglenes/ ragasztóval rögzítjük, előfordul, hogy időközben lemozdul.

 

A cirkónium

 

A cirkon (cirkónium) egy szervetlen vegyület, fehér port vagy kis méretű kristályokat tartalmaz. Ahhoz, hogy kerámia, majd végső soron cirkon (cirkónium) fogpótlás legyen belőle, különféle kémiai folyamatoknak kell végbemenniük. Mivel minden kerámia „égetett anyag”, és az égés oxidációhoz vezet, a cirkonból (cirkóniumból) cirkónium-dioxid lesz, ennek a mindennapi, pl fogászatban használt megfelelője a szimpla „cirkon” vagy “cirkónium” elnevezés.

A cirkonium-dioxidból készült teljes kerámiák további gyártást, úgynevezett CAD/CAM technológiát igényelnek. Ezúton nyeri el a cirkon (cirkónium) nagyfokú szilárdságát és törési ellenállását.

Nyers Cirkont (Cirkóniumot) bányásznak Magyarországon is, a Velencei hegységben Pákozdon, Székesfehérvárnál, továbbá Tatabánya környékén és a Mecsekben.

A Cirkon korona (Cirkónium korona), ill. híd így nem tartalmaz fémet, ezáltal lesz olyan átlátszó, és élettel teli, mint amilyen a természetes fog.

A természetes fogzománc szilárdsága: 200Mpa
A hagyományos tiszta porcelán szilárdsága: 120-190Mpa
A Cirkon korona (Cirkónium korona) és híd szilárdsága: 1200Mpa

A cirkon (Cirkónium) adja a legerősebb, legtartósabb, legátlátszóbb, ezért legszebb fogpótlási technológia lehetőségét. Erősebb, ezért tartósabb megoldást jelent a fémalapú koronáknál és hidaknál. Ezzel a módszerrel a beteg megszabadulhat a bizonyos fémkerámia koronák kellemetlen jellegzetességétől: az íny vonalán megjelenő sötét csíktól.

A Cirkónium (Cirkon) legfontosabb jellemzője, hogy ÖTSZÖR erősebb, mint bármi más, tiszta kerámia technológia.

A Cirkonnak (Cirkóniumnak) 100% a biokompatibilitása. Biokompatibilitás azt jelenti, testünk, az emberi szervezet mennyire képes befogadni az adott anyagot. 100% azt jelenti, testünk a Cirkont (Cirkóniumot) nem „kezeli” idegen anyagként, azt teljes mértékben képes befogadni. Így a Cirkon (Cirkónium) esetében nem kell allergiáktól tartani, a beteg szervezetének szélsőséges reakcióival számolni sem a betegnek, sem orvosának.

Mindezen előnyei tették a Cirkont (Cirkóniumot) a leggyakrabban használt fémmentes fogászati resaturáriós anyaggá, de használják az orvostudomány más ágazataiban is.

A Cirkont (Cirkóniumot) nevezik fehér acélnak is. A Cirkon (Cirkónium) korona és híd fehérebb, csillogóbb, esztétikusan átlátszóbbak, mint a hagyományos technilógiával készített fémkerámia koronák, hidak.

Régebben a legelterjedtebb korona és hídkészítő eljárás fémkerámia volt. Ezen koronák, mivel egy sötét színű fémötvözet alkotja alapjukat, átlátszó kép helyett élettelen hatású, bár viszonylag esztétikus megjelensésű fogpótlást eredményeztek. Gyakran megjelent az íny vonalában a sötét csík, ami laikus szemmel is a bosszantó velejárója a technológiának.

A Zirkónium ezzel szemben az a porcelán, ami képes helyettesíteni a fém tartószerkezetet, így a ráépült korona és híd eléri a természetes fog átlátszóságát.

Laboratóriumi tesztek bizonyítják, hogy a Cirkon (Cirkónium) kétszer olyan tartós, mint a fémkerámia, és ÖTSZÖR erősebb, tartósabb, mint bármely más, tiszta kerámia technológia.

Összefoglalva: nincs olyan anyag a fogorvostudomány jelen állása szerint, ami erősebb tartósabb fogpótlás megoldást nyújtana, mint a Cirkon (Cirkónium).

 

CAD/CAM technológia

 

Számítógépes eljárást fed az elnevezés. A preparált fogról a fogorvos gumi lenyomatot készít, erről fogtechnikus gipsz mintát, azt a fogtechnikai laboratóriumban egy speciális letapogató egységgel digitalizálja, erre a digitális mintára a fogtechnikus számítógéppel megtervezi a korona, vagy híd vázát. Ezt a számítógépes információt küldi el interneten kersztül speciális fréz központba, ahol számítógép vezérlésű automata csiszológép az emberi kéz érintése nélkül készíti el a cirkónium (Cirkon) tömbből a korábban megtervezett korona, vagy híd vázat. Ezt a vázat kapja vissza a fogtechnikus, amelyre leplező kerámia rétegeket ráégetve, majd karakterizálva és festve kialakítja a páciens szájviszonyaihoz illeszkedő egyéni, fogformát.

 

Mi a fémerámia?

 

A leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus.  Alapja az orvosi felhasználásra alkalmas kobalt-króm bázisú fémötvözet, amely a pótlás szilárdságát biztosítja. Erre a fémvázra, fogászati felhasználásra alkalmas kerámiát, köznapi nyelvén porcelánt égetnek, amely megegyezik a szájban lévő, természetes fogak színével, formájával.

Az így készülő koronák, hidak szilárdak, ellenállnak a rágásnak, hosszú élettartamúak. Hátrányuk, hogy a fém alap miatt, a műfogak színének pontos hasonlósága a szomszédos természetes fogakhoz, nem mindig valósítható meg tökéletesen. Ritkán előfordul a kerámia leválása a fémvázról.

A hídpótlás feltétele a foghiányt határoló, szilárdan ülő, pillérfogak jelenléte.

 

Teljes kivehető fogsor

 

Azon pácienseinknek gondjaira is megoldást kínálunk, akiknél a megmaradt kisszámú fog miatt rögzített fogpótlás (híd) már nem készíthető. Ilyen probléma inkább idősebb korban fordulhat elő. Sokan ilyenkor kétségbeesnek, hogy fogatlanok maradnak. Pedig ebben a korban talán még nagyobb szükség van az egyes falatok alapos megrágására, hiszen csak így működhet egészségesen a gyomor és a bélrendszer. Számos idős páciens egyszerűen fogatlansága vagy nem megfelelő fogpótlása miatt szenved komoly emésztőrendszeri megbetegedésekben.

Az egészséges rágóképesség visszaállítása mellett az ezüstkor éveiben járók számára is ugyanolyan fontos az esztétikus, fiatalos megjelenés, a harmonikus mosoly. Melyik unoka ne vágyna egy mindig mosolygós nagymamára vagy nagypapára?

A teljes és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék. Szinte minden páciensnek – a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése szerint – más és más megoldás ajánlható. A kivehető fogpótlásokat gyakran kombináljuk rögzített fogpótlásokkal (pl. híd), illetve implantátumokkal is.

A kivehető fogpótlások megtervezése nagy odafigyelést igényel, és általában több lehetőséget is mérlegelni kell. Ugyanarra a fogászati státuszra a páciens igényei és pénztárcája szerint olykor több megoldás is javasolható.

1. Egyszerűbb esetben

Teljes alsó-felső műanyag alaplemezes fogsor készíthető.

2. Komplikáltabb esetben

A kivehető fogsor implantátumokkal fixálható. A fogsort ugyan tisztításhoz el kell távolítani, de egy speciális finommechanikai eszköz segítségével az implantátumokra pattintható, mely kiváló rögzítést biztosít.

 

Részleges fogatlanság esetén

 

1. Egyszerű kapcsos kivehető fogpótlás

Az egyszerű kapcsos kivehető fogpótlásoknál nem szükséges a maradó fogak előkészítése koronákhoz. Az elhorgonyzó kapocs azonban látható, így tökéletesen esztétikus fogpótlás nem készíthető. Az ilyen típusú fogpótlások stabilitása gyengébb, a kapoccsal terhelt fogak idővel meglazulhatnak.

2. Kombinált rejtett elhorgonyzású fogpótlás (csúsztató)

A kombinált, rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás tökéletesen esztétikus, a fogpótlás rögzítése láthatatlan. Stabil, jól funkcionáló kivehető fogpótlás, mely a maradó fogakat sem károsítja.

3. Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

Abban az esetben ha nagyon kevés (1-2) fog áll már csak rendelkezésre, a fogak pótlására a legmegfelelőbb a teleszkópos elhorgonyzású fogsor. A megmaradó fogakra vékony arany sapkácskák kerülnek. A fogsor belsejébe a fogaknak megfelelően elkészülnek a belső teleszkóp sapkák (szintén arany). Esztétikai szempontból tökéletesen esztétikus fogpótlást kapunk, hiszen semmi nem utal arra, hogy a fogsor belsejében bármilyen fém eszköz lenne, mely a fogsort a helyén tartja. Kívülről csak a gyönyörű fogak láthatóak.

A teleszkópos elhorgonyzás az alacsony számú maradék fog ellenére is kedvező tartást biztosít.

Teleszkóp rendszerű fogpótlást csak aranyötvözetből érdemes elkészíteni, mivel a súrlódáson alapuló elhorgonyzást csak az aranyötvözet képes hosszú távon biztosítani.